BAŞKAN DUMANDAĞ KONSEY TOPLANTISINDA BAKANLARA HİTAP ETTİ.

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi, toplantıya Elazığ ticaret borsası Yönetim Kurulu başkanı ve TOBB Konsey Üyesi Mehmet Ali Dumandağ’da katıldı.

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi, toplantıya Elazığ ticaret borsası Yönetim Kurulu başkanı ve TOBB Konsey Üyesi Mehmet Ali Dumandağ’da katıldı.

Ticaret borsalarının sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile konsey üyelerinin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde belirlenen konsey üyesi konuşmacılardan birinin Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ olmasına karar verildi.

Toplantıda bir konuşma yapan Elazığ Ticaret borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ şunları söyledi;

Sayın Bakanlarım çok değerli Başkanım ve kıymetli arkadaşlarım son 30 yıldır et fiyatlarında fiyat istikrarını sağlayacak kalıcı çözümler ve politikalar üretemedik. 90 lı yılların başına kadar Canlı Hayvan sektöründe Orta Doğu ihracatına yön veren ülke bugün Canlı Hayvan, hatta daha kötüsü et ithal eder duruma geldi, dedi.

Başkan Dumandağ ,Anap hükümeti döneminden bu yana ithal hayvan ve et e verdiğimiz paraları ve emeğimizi yetiştiricilere destek olarak verseydik bu sorunları yaşamazdık. İthal edilen et güneşte eriyen kara benzer. Hem piyasa hem de ülkemiz için hiçbir faydası bulunmamakta. Sakatatı,derisi kanı değerlendirilemiyor. Bunlarında maliyetini hesaplayınca astarı yüzünden pahalı geliyor.

Et İthalatı demek, Hayvancılık sektöründen istifade eden yan kolların;  nakliyecinin, üreticinin , çiftçinin, yemcinin kesimhanecinin çobanın işsiz kalması demek. Dövizimizin sermayemizin dışarı çıkması demek. Besicilik sisteminin zayıflaması hatta ve hatta çökmesi demek. Et fiyatlarının düşürülmesi için uzun vadeli projeler yapmak, yerli üretim ve üreticiyi desteklemek, Hayvancılığın gizli işsizliği önlediğini unutmamak lazım, dedi.

Elazığ ticaret borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ fiyat dalgalanmalarına da dikkat çekerek şunları söyledi;Fiyat dalgalanmaları tüketicinin yanı sıra besiciyi de zorluyor. Zira Besilik dana fiyatları et fiyatları ile doğru orantılı hareket ediyor. Artınca artıyor. Düşünce düşüyor. Bu nedenle besici fiyat yüksekken almış olduğu danadan ani fiyat düşüşleri nedeni ile ciddi manada zarar ediyor. Dana fiyatları normalinden çok yüksek bu nedenle besilik ve damızlık ithalatı yapılabilir. Bakanlığımızın bu konuda çalışmalarda bulunması gerekiyor.

Et ve Süt kurumu tek tarafı bağlayıcı sözleşme yapıyor. Esnaf gibi hareket ediyor. besici ile yapılan bağlantı sonrası erken kesim ve yaz primlerini sözleşme yapıldıktan sonra  hayvan kesimi bollaştığı dönemde özel sektör gibi hareket ederek keyfi olarak kaldırdıklarını belirtiyorlar. Bu da kg başına 1 TL ye tekabül ediyor. Et ve Süt Kurumu devletin bir kurumu. Özel sektör gibi hareket etmemeli. Bu nedenle besici zarar ediyor. Primler devamlı olmalı. Uygulanması gereken dönemde uygulanmalı.Et Balık Kurumu piyasada daha etkin rol oynamalı. Besiciye güven vermeli dedi.

Toplantının son derece verimli geçtiğine işaret eden elazığ ticaret borsası Başkanı Mehmet Ali dumandağ, sayın bakanlarımız ve sayın başkanımız Rıfat hisarcıklıoğlu’na gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum dedi.

 

 

SUBSCRIBE TO MAIL LIST

Subscribe to our mailing list to get immediate information about the latest developments.

CONTACT INFORMATION

Tel: 0(424) 238 64 06
Fax: 0(424) 218 49 04
Email: [email protected]

Elazig Commodity Exchange
Çarşı Mahallesi Hacı Hayri Caddesi No 11/P-7 Merkez/Elazığ